Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Bemutatkozás

Írta: Központi Megtekintés: 7106

„Nézz hosszan egy gyermekarcra és látni fogod: ha van sors, hát nagyon korán kezdődik.” /Ancsel Éva/


Intézményünk, a Központi Református Általános Iskola Kiskunhalason, a központban található, mindenhonnan jól megközelíthető (helyi és távolsági busszal vidékről is). Tornyával, színpados dísztermével a város jellegzetes épülete.  Iskolánkban egyházi nevelés folyik, ezáltal több lehetőségünk van az erkölcsös magatartás kialakítására, a hitéletre, közösségformálásra. Választható református, katolikus és evangélikus hittan is.  Modern taneszközökkel jól felszerelt, barátságos, tiszta környezetben tanulhatnak a diákok ebben a közel száz éves épületben.

Kompetencia alapú oktatást vezettünk be hat évvel ezelőtt. Ennek az a lényege, hogy a gyerekek nem csak a megszokott frontális osztálymunka keretein belül tanulnak (a diákok csendben ülnek a padban, a tanár kérdez és magyaráz), hanem gyakran párokra, csoportokra bomlanak, és kreatív feladatokon, tapasztaláson keresztül, cselekedtetve sajátítják el az anyagot. Sok szemléltetés, eszközhasználat segíti a fejlődésüket, jellemző a differenciálás, ahol a gyorsabban haladók több, a lassabbak kevesebb, eltérő típusú feladatot kapnak.
Három, összesen közel 50 millió forintos pályázatnak köszönhetően fejlesztő eszközöket, aktív táblákat, nyelvi laboratóriumokat vásárolhattunk, több tanterembe tanulói laptopok kerültek. Új informatika és technika szaktantermet alakítottunk ki.
Azoknak a gyerekeknek, akik valamilyen beilleszkedési, magatartási, tanulási vagy részképesség zavarral küzdenek, fejlesztő foglalkozásokat biztosítunk gyógypedagógusok, logopédus segítségével erre a célra kialakított, felszerelt fejlesztő szobában.

2012 januárjában Regisztrált Tehetségpont lettünk. A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács szakmai bizottsága működési kérelmünket elfogadta.
Három területen szeretnénk azonosítani, fejleszteni a tehetséges gyerekeket: idegen nyelv, drámapedagógia és vizuális kultúra, képzőművészet témakörökben. Partnereink a város óvodái és egy szegedi általános iskola. Az együttműködők körét tovább bővítjük. A tehetséggondozás színterei a különféle szakkörök is: angol, dráma, honismeret, ész-bontogató, környezetvédő, matekoló, rajz, rajzterápia, média, középiskolai előkészítő, énekkar.
 
 A nyári táborunkat Balatonakalin szervezzük.

Az előző nyártól iskolánkban nyári napközi működik hat héten keresztül. Ez nagy segítség azoknak a szülőknek, akik nem tudják a szünetben kire hagyni gyermeküket. A napközi 8-16 óráig tart napi háromszori étkezéssel, változatos, tartalmas programmal pedagógusok felügyeletével, irányításával jelképes térítési díj ellenében.
Fontosnak tartjuk az egészséges életmódra nevelést, ennek érdekében egészségnapokat, környezetvédelmi programokat, versenyeket szervezünk, áttértünk a szelektív hulladékgyűjtésre. A büfében csak az egészséges termékeket hagytuk meg. A menza kínálata megújult, a gyerekek több menüből választhatnak.
Könyvtárunk 8.500 kötettel és internet hozzáféréssel rendelkezik, rendszeresen szervezünk könyvtári foglalkozásokat, vetélkedőket, segítve ezzel az aktív olvasóvá válást. A városi könyvtárral is nagyon jó a kapcsolatunk, minden iskolánkba járó tanulót beíratunk oda.
Bérletes és alkalmankénti szervezéssel gyakran megyünk színházba Budapestre, Szegedre, Kecskemétre és helyben is.
Filharmónia bérlettel évek óta támogatja alapítványunk a zenét kedvelő diákokat. A hozzánk közel található zeneiskola pedagógusai iskolánkban szolfézs órákat és hangszeres bemutatókat tartanak, így sok gyerek kap kedves a hangszeres zenéléshez. A kisebbeket a tanító nénik délutánonként átkísérik a zeneiskolába. Katolikus és református hitoktatásra van lehetőség. A tanórai és délutáni sportfoglalkozásokat két testnevelő tanár és három testnevelésre szakosodott tanító tartja. Több csoport jár úszni. Ebben az évben indultunk újra  játékos sportvetélkedőn, harmadik helyezést értünk el. Folytatjuk tovább, és szeretnénk bekapcsolódni a szivacskézilabda és kézilabda diákolimpiai versenyekbe is. Szívesen vállaljuk a kézilabda utánpótlás nevelést is.
Rendezvényeink: évnyitó, elsősök fogadása, kisállat kiállítás, hulladék gyűjtés, DÖK választás, szülők bálja, farsang, pályaválasztási programok, majális, télapó, karácsony, hallowen, Márton-nap, majális, táncház, sajtófesztivál, suli-buli, évzáró, ballagás, bankett.
Megemlékezések, kiállítások: október 6. , október 23. és március 15.

A Comenius program keretében külföldre is eljuthatnak tanítványaink, négy általános iskolával állunk kapcsolatban.