Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

HAT-18-01-Határtalanul program

Írta: Császár Péter Megtekintés: 385

Erdélyi barangolás mondák és legendák nyomán.

Beszámoló

Határtalanul

 

A Kiskunhalasi Református Kollégium Központi Általános Iskola 3 180 000 Ft összegben sikeresen pályázott a HAT-18-01-0382 Határtalanul programban. Így 53 hetedikes tanuló és 4 pedagógus utazhatott Erdélybe
A pályázat neve: Erdélyi barangolás mondák és legendák nyomán.
A kirándulás 2018. szeptember 17-től 22-ig tartott.

A hétfő hajnali indulást követően délelőtt megérkeztünk Királyhágóra, ahol fényképeket készítettünk a csodálatos kilátásról, majd tovább indultunk Kolozsvárra. A főtéren megkoszorúztuk Hunyadi Mátyás szobrát, megtekintettük szülőházát, ahol történelmi eseményeket és Mátyásról szóló mondákat elevenítettünk fel. Ezután a Házsongárdi temetőben írókra, költőkre emlékeztünk.
Késő este érkeztünk meg Gyergyóújfaluba, ahol a szállásadók nagy szeretettel és finom vacsorával vártak minket.
Második nap Parajdra a Kárpát-medence egyik legfontosabb sóbányászati helyszínére látogattunk. Kiselőadásokat hallgattunk meg a sóbánya jelentőségéről, élettani hatásairól. Több órát töltöttünk el a csodaszép bányában.
Ezután Korondra utaztuk. Itt található Európa legnevezetesebb fazekas központja. Tanulóink kézműves foglalkozásokon ismerkedtek a korongozás fortélyaival, és betekintést nyertek a taplász mesterségbe, megismerték a Likas kő mondáját.
Újra buszra szálltunk, s Szejkefürdőn megtekintettük a székelykapu-kiállítást és megkoszorúztuk Orbán Balázs székely író sírját.
Ezt követően Székelyudvarhelyen a történelmi szoborparkba koszorúkat helyeztünk el.
A napot a zetelaki víztározónál zártuk.
A harmadik nap reggelén a helyi Elekes Vendel Általános Iskola hetedikeseivel találkoztunk, ahol megismerhettük az erdélyi magyar diákok életét. Az ismerkedés része volt egy barátságos focimeccs is. Ezután indultunk a Sugó barlangba. Tanulói kiselőadást hallgatunk meg a barlang mondájáról és az ott élő denevérfajokról. Idegenvezető segítségével végigjártuk a termeket, felidéztük a cseppkövekről tanultakat.
Délután a Gyilkos-tó körül sétáltunk, megismertük mondáját, majd a Békás-szoros csodálatos sziklái között kisebb túrát tettünk. Hazaérkezésünk után táncházban ismerkedtünk a székely tánclépésekkel.
A negyedik nap először egy külszíni andezit bányát néztünk meg, majd a buszról leszállva egy hosszabb gyalogtúrával értünk fel Csicsajra. Az egész napot ott töltöttük. Kürtős kalácsot és finom teát kaptunk. Túráztunk a Csicsaj hegy tetejére, ismerkedtünk a táj növény- és állatvilágával. Kipróbálhattuk a kürtöskalács készítést és szalonnát sütöttünk.
Az ötödik nap a Szent Anna-tó és a Mohos-tőzegláp természeti értékeivel, növény- és állatvilágával ismerkedtünk meg.  Anekdotákat idéztünk fel a medve élőhelyéről.
Csíkszeredán megtekintettük a Makovecz Imre által tervezett Millenniumi templomot és a Mikó várat.
Ellátogattunk a csíksomlyói katolikus templomba is.
A hatodik nap reggelén indultunk haza. Segesváron leróttuk tiszteletünket a Petőfi emlékműnél, majd megkoszorúztuk Petőfi körtefáját.
A következő állomás Vajdahunyad, ahol megtekintettük és körül jártuk a várat. Ez után tovább indultunk Gyulafehérvárra. Megkoszorúztuk a Főtemplomban található Hunyadi szarkofágokat.
Ez a hat nap Erdélyben egy életre szóló emlék marad mindannyiunk számára!